Sluishuis Amsterdam

Referentie 6218060A
Opdrachtgever Aannemings- en Transportbedrijf Roel van der Stoel BV
Werkzaamheden open- en spanningsbemaling + ExactFlow-monitoring
Uitvoering mei 2019 – juli 2022

MOS Grondwatertechniek staat als specialist in bemaling aan de basis van de bouw in vele soorten en maten. Wat er vervolgens op die basis wordt gecreëerd, daar valt dan soms letterlijk de ‘bek’ van open – zie ook verderop.

Op 13 juli 2022 opende het Sluishuis in Amsterdam zijn deuren: een beeldbepalend gebouw op de kop van de moderne wijk IJburg ten oosten van het centrum van de hoofdstad. De naam is treffend gekozen, alleen al omdat het woon-werkcomplex zowel over de weg als vanaf het water als een baken bij de toegang tot de wijk fungeert.
In vorm is het gebouw heel apart. Het valt in de categorie ‘zwevende architectuur’, maar dat is hier zo extreem doorgetrokken, dat de architecten bij de start van de bouw nog niet eens zeker wisten hoe ze het aan moesten pakken: uitdijende bouwdelen tot wel 52 (!) meter was nooit eerder vertoond.
Het gezicht op het Sluishuis verschilt totaal, afhankelijk van welke kant je het benadert. Vanaf IJburg lijkt het nog om een redelijk doorsnee appartementencomplex te gaan met gedeeltelijk terrasbouw. Wel vallen daar goed de ‘stairways to heaven’ op: lange buitentrappen naar het dak van het complex. Minimaal 80 dagen per jaar zijn die trappen ook publiekelijk toegankelijk.
Vanaf de stadszijde wordt het al gekker: twee afgeschuinde dozen, waarvan er één op z’n kop lijkt te staan. Maar op het water is het uitzicht het meest spectaculair: alsof Jaws uit het water oprijst met opengesperde bek. Je kunt met een bootje die muil ook binnenvaren – als in een sluis – en aanleggen aan de binnenplaats, waar een café en een sportschool zijn gevestigd. Terugkijkend naar de toegang hangen de met aluminium beklede appartementen op wonderbaarlijke wijze tegen elkaar aan – als buitenstaander begrijp je niet hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

Samen met de lange steiger met woonschepen rondom het complex is het Sluishuis architectonisch een van de meest markante gebouwen die het afgelopen decennium in Amsterdam zijn gerealiseerd. Dat wij als MOS Grondwatertechniek aan dat soort bijzondere projecten een bijdrage mogen leveren, maakt ons werk nog eens extra speciaal.

Sluishuis Amsterdam bemaling Mos Grondwatertechniek
Sluishuis Amsterdam bemaling Mos Grondwatertechniek
Sluishuis Amsterdam bemaling Mos Grondwatertechniek
Sluishuis Amsterdam bemaling Mos Grondwatertechniek
Sluishuis Amsterdam bemaling Mos Grondwatertechniek
Sluishuis Amsterdam bemaling Mos Grondwatertechniek
Afbeeldingen: 

Atelier Beeld & Ruimte / Jessica Scholtes

Zie hier voor projecten van Mos Grondwatertechniek BV.
Mos Grondwatertechniek B.V.