Skip to main content

Rayon Zuid
Kantoor regio Rotterdam

Rayon Noord
Kantoor regio Amsterdam

Project: Zwembad en ijshal De Vliet Leiden

 • Referentie:
  621135
 • Opdrachtgever:
 • Werkzaamheden:
  Freatische bemaling, Monitoring, Retourbemaling, Spanningsbemaling
 • Start uitvoering:
  september 2021
 • Afronding uitvoering:
  maart 2022

Zwembad De Vliet dateert uit 1964 en is een begrip in Leiden. Het is het enige 50-meter openluchtzwembad in de regio. Deze locatie wordt nu stevig uitgebreid met een multifunctioneel sportcomplex.
Er komt een kortebaan-binnenzwembad, dat zowel recreatief als voor wedstrijdzwemmen en waterpolo kan worden gebruikt. Daarnaast verrijst er een schaatshal van twee verdiepingen: vanaf een ring van 250 meter kijken langebaanschaatsers neer op een tweede ijsvloer waarop zowel ijshockey en kunstrijden als shorttrack kan worden beoefend. Tot slot komt er om het complex nog een atletiekbaan te liggen.
Mos Grondwatertechniek werd en wordt voor de verpompingswerkzaamheden ingezet. Voor het verdiepte gedeelte van het zwembad was er het gevaar dat de grondlaag onder druk van het grondwater zou openbarsten. Daarom werd op dat punt zogeheten spanningsbemaling toegepast in combinatie met retourbemaling: ongeveer 450 meter ten westen van de locatie werd het grondwater terug de bodem in gepompt.
Uiteraard werd de bronbemaling weer op afstand gemonitord met ExactFlow, het door Mos ontwikkelde systeem voor bewaking en regulatie. Verwachting is dat de bemalingswerkzaamheden ten behoeve van het gehele complex in juni 2022 zijn afgerond.


Foto’s


 • Afbeeldingen:
  Atelier Beeld & Ruimte / Jessica Scholtes